sunnuntai 16. tammikuuta 2011

Napoleon-leivos

Valion sivuilla on ruokakulttuuri-osio, jossa kerrotaan napoleon-leivoksesta:
Napoleon-leivos on rapeakuorinen voitaikinaleivonnainen, jossa on kermainen täyte. Alun perin nimi juontuu leivoksen kotikaupungista, Italian Napolista. Ranskankielinen "napolitain"-sana (napolilainen) oli niin lähellä Napoleonia, että se muuntui pikkuhiljaa muotoon Napoleon. Itse Napoleon Bonapartella ei kuulemma ole mitään tekemistä leivoksen kanssa.
 
Kävin lauantaina testaamassa, onko Café Aallon tarjoamalla Ekbergin konditorian napoleon-leivoksella mitään tekemistä rapeakuorisen ja kermaisen voitaikinaleivoksen kanssa. Lyhyesti: on, jonkin verran. Vähän pidemmin: Leivoksen voitaikinakerrokset eivät olleet kovin rapeita. Niiden välissä oli vaniljakreemiä, joka meidän perheessämme tunnetaan paremmin räkänä (käsittääkseni lyhenne armeijaslangin käsitteestä vääpelin räkä). Kaipa se oli kermaista, räkäistäkin, ja ihan syötävää. Komeuden päällä oli kerros valkoista pomadaa. Leivos oli aika korkea. Sen valloittamiseen tarjottiin leivoshaarukan lisäksi myös pieni leivosveitsi. Jos voitaikina olisi ollut asiaankuuluvan rapeaa, olisi sitä saanut varmaan leikeltyä kohtalaisen kätevästi suupaloiksi, mutta koska levyt olivat sitkistyneet (varmaan siksi, että leivoksia harvemmin tehdään keittiössä tilausten mukaan), meni homma sotkuiseksi. Se nyt ei sinänsä haitanut. Kokonaisuutena napoleon oli ok, ei liian makea, mutta hiukan tylsä ja taikinainen. Koska torttu oli niin korkea, ei yhteen suupalaan saanut kerralla mahtumaan kaikkia elementtejä: voitaikinaa, räkää ja pomadaa. Leivoksen hinta oli varsin kova, 5,90 euroa, mutta ainakin sen sai pöytään tarjoiltuna. Ekbergin napolilainen leivos ansaitsee tällä suorituksella ihan kohtuulliset kolme napolilaista pitsaa viidestä.


Seuralaisena ja henkisenä tukena ollut Mika söi Ekbergin samppanjakorkin, jota sain maistaa haarukallisen verran. Se maistui niin hyvältä, että otan sen testiin lähiaikoina. Tosin voi myös käydä niin, että arrakkipunssia alkaa tulla korvista ulos jo parin suupalan jälkeen. Seuraava verkkolokimerkintäni tulee kuitenkin koskemaan kotitekoisia macaron-leivoksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti